8 Mart

8 Mart Objava Blog Jmv

Danas se, širom svijeta, obilježava Međunarodni dan žena. Žena od koje je potekla inicijativa za obilježavanje ovog međunarodnog praznika bila je Klara Cetkin, koja je 1910. godine podnijela predlog Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Konferenciji je prisustvovalo 100 žena iz 17 zemalja svijeta koje su jednoglasno prihvatile predlog.

Međutim, tek u avgustu 1945. godine, na osnovu Zakona o biračkim spiskovima, žene u Jugoslaviji stekle su pravo glasa na izborima te godine, a Ustavom iz 1946. godine žene su izjednačene sa muškarcima u svim oblastima državnog, privrednog I društveno-političkog života.

Ipak, pravo glasa Crnogorke su dobile četiri godine ranije – 1941. godine. Te godine Crnogorke su glasale na izborima za narodnooslobodilačke odbore, u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju i Kolašinu. U čast ovom danu, prisjećamo se prve žene advokatice u Crnoj Gori, Antonije Bulat Stojanović, koja je do današnjeg dana, nažalost, bila prva i jedina žena predsjednica Advokatske komore Crne Gore. Ovo je praksa koju, svakako, treba mijenjati, s obzirom na to da Crna Gora danas ima veliki broj uspješnih advokatica koje imaju snagu za neophodne reforme u advokaturi. Danas, Antonijina porodična kuća predstavlja rezidenciju za pisce i umjetnike iz regiona i Evrope. Antonijin muž je, zajedno sa njihovom kućom, Narodnoj biblioteci poklonio i ličnu biblioteku njegove supruge Antonije, i ovaj legat broji 632 naslova u kojem se nalazi literatura iz oblasti pravnih nauka i pravu bliskih struka.

Povodom ovog praznika koristimo priliku da istaknemo da 60% našeg kolektiva čine žene i da od 11 advokata, 6 njih su advokatice. Smatramo da nije uzalud Victor Hugo rekao: „Kada ne bi bilo žena, dijamant bi bio samo običan kamenčić!“

Srećan 8. mart svim djevojčicama, djevojkama i ženama i hvala našim koleginicama što ovu kancelariju čine jednim velikim i sjajnim dijamantom.

Back to top