Crna Gora je suverena država u jugoistočnoj Evropi.

Ona obuhvata obalu Jadranskog mora na jugozapadu i graniči se sa Hrvatskom na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeverozapadu, Srbijom na sjeveroistoku i istoku i Albanijom na jugoistoku. Na jugozapadu je Jadransko more dijeli od Italije.

Njen glavni i najveći grad je Podgorica, dok Cetinje ima status prijestonice.

U IX vijeku, tri srednjovijekovne srpske kneževine su bile smještene na teritoriji Crne Gore: Duklja, približno odgovara južnoj polovini države; Travunija, na zapadu i Raška, na sjeveru.

Godine 1042, arhont Stefan Vojislav je vodio pobunu koja je rezultirala nezavisnošću Duklje od Vizantijskog carstva i uspostavljanje dinastije Vojislavljevića.

Poslije kontrole nekoliko regionalnih sila i Turskog carstva (gdje je Crna Gora imala neku vrstu autonomije, a nezavisnost od Turske joj je potvrđena na Berlinskom kongresu 1878. godine).

U narednim vijekovima, postala je dio Kraljevine Jugoslavije 1918. godine, koju je 1945. godine naslijedila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Nakon raspada Jugoslavije 1992. godine, Srbija i Crna Gora su zajedno uspostavile federaciju kao Savezna Republika Jugoslavija.

Status pravnog naslijednika Jugoslavije odbijen je od strane drugih bivših republika i Ujedinjenih nacija.

Godine 2003. država se preimenovala u Državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru.

Na osnovu referenduma o nezavisnosti održanog 21. maja 2006. godine, Crna Gora je proglasila nezavisnost 3. juna iste godine sa ukupno 55,54% glasova.

Zvanično se nazivala Republikom Crnom Gorom do 22. oktobra 2007. godine.

Svjetska banka je Crnu Goru klasifikovala kao zemlju sa višim srednjim prihodom.

Crna Gora je članica Ujedinjenih nacija, NATO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Savjeta Evrope i Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini, kao i osnivački član Unije za Mediteran.

Država je jedan od kandidata za prijem u Evropsku uniju. 

Kontakt

Slobode 16 | Podgorica 81000 | Montenegro
Telefon / Fax: +382 20 672 672 
Email: office@jmv.co.me 
Internet: www.jmv.co.me 

Radno vrijeme
Ponedeljak - Petak, 8:00 - 16:00 h

Prijem obavještenja

Registrujte se za prijem naših obavještenja

PLEASE ENABLE THE JAVASCRIPT TO SUBMIT THIS FORM

JUMP TO TOP
X

Right Click

No right click allowed!

Cookies ("kolačići") omogućavaju da prilagodimo izgled sadržaja prezentacije, da prikažemo personalizovan sadržaj, da analiziramo mrežni saobraćaj
i da razumijemo ko su naši posjetioci. Pristupanjem našim sadržajima ovlašćujete nas da upotrebljavamo cookie i slične tehnologije.
Više informacija Saglasan sam Protivim se